Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τελικά πόσο πλούσια είναι η Ελλάς;


Πριν από λίγο καιρό κυκλοφορούσε το παρακάτω κείμενο  που αφορούσε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας. Τo κείμενο αναφέρει αρκετά νούμερα σχετικά με τη θέση της χώρας μας για διάφορους τομείς που εκτείνονται από παραγωγή μεταλλευμάτων μέχρι στρατιωτικά μεγέθη. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε μια αναθεώρηση αυτών των νούμερων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανακριβή και εφαλμένα. Ακολουθεί το κείμενο αυτούσιο όπως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

"Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση, όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) και από το τριεθνές στον Έβρο, ως ανοιχτά της Λιβύης. 



Θέλεις δύο ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία. 




Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Έλληνες - ενώ σε επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ως προς τον πληθυσμό, είμαστε δεύτεροι παγκοσμίως. Είμαστε επίσης δεύτεροι παγκοσμίως σε καταθέσεις στην Ελβετία. 

Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια πολύ σημαντική τουριστική βιομηχανία - η οποία δεν διαθέτει μόνο πολυτέλεια, άνεση και φυσική ομορφιά, αλλά και έναν απαράμιλλο πολιτιστικό πλούτο, μία κληρονομιά μοναδική στον κόσμο. 

Η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη και πολλά άλλα από τα υπέροχα 3.000 νησιά μας, αξίζουν πολύ περισσότερο από τις βαριές βιομηχανίες αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων που μας επιδεικνύουν οι άλλοι - όσο και αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να το καταλάβουμε. 

Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίων. Έχουμε μεγάλες βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία. 

Αν και μία χώρα των 10 εκ. ανθρώπων, είμαστε πρώτοι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες - οι οποίοι είναι πέμπτοι στον κόσμο. Και όμως, έχουμε στην κυριολεξία εξορίσει τη ναυτιλία μας στο Λονδίνο, ενώ ελάχιστοι Έλληνες εκπαιδεύονται πια στις σχολές του εμπορικού μας ναυτικού. 

Έχουμε αρκετές μοντέρνες επιχειρήσεις που παράγουν πάρα πολλά προϊόντα και θα είχαμε τις λιγότερο χρεωμένες τράπεζες στην Ευρώπη, αν δεν τις καταστρέφαμε μόνοι μας - με τη διαγραφή των ομολόγων. 

Είμαστε δεύτεροι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, τρίτοι στις ελιές, τρίτοι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα. Είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε νικέλιο, πρώτοι σε λευκόλιθο, πρώτοι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, πρώτοι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόνοι), δεύτεροι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόνοι), πρώτοι στην Ε,.Ε σε βωξίτη (2.174.000 τόνοι), πρώτοι και σε χρωμίτη, πρώτοι και σε ψευδάργυρο, πρώτοι και σε αλουμίνα. 

Έχουμε την δεύτερη καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ), ενώ έχουμε και το δεύτερο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ - με την Τουρκία να είναι τελευταία. 

Υπάρχουν νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο - το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υπολογίζεται στα 10 τρις $, όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη αξίζει 38 δις €, ενώ η ακίνητη περιουσία του δημοσίου πάνω από 300 δις € (η ιδιωτική περισσότερο από 1,2 τρις €).

Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη, τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Και όμως, χιλιάδες συμπολίτες μας λιμοκτονούν, ενώ άλλοι τόσοι αυτοκτονούν από το φόβο της εξαθλίωσης και της απώλειας προοπτικών για το μέλλον - χωρίς καμία σχεδόν κοινωνική αντίδραση. 

Δεν κοστίζουμε αλήθεια περισσότερο, από τα 270 δις € που χρωστάει το κράτος μας, μετά την εγκληματική διαγραφή (PSI); Υπάρχει αντικειμενικός λόγος που να αιτιολογεί το βιαστικό πωλητήριο σε τιμές ευκαιρίας που κρεμάστηκε στις κοινωφελείς, στις κερδοφόρες και στις στρατηγικές επιχειρήσεις ερήμην μας, από τους εκλεγμένους πολιτικούς μας; 

Υπάρχει δικαιολογία για τον αφελληνισμό της πατρίδας μας από τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που προωθούνται ανεμπόδιστα στα σύνορά μας, ενώ εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε απαθείς τις τούρκικες σαπουνόπερες που κατακλύζουν τους ιδιωτικούς σταθμούς της τηλεόρασης; 

Με κριτήριο όλα αυτά, αλλά και την απίστευτη ανοησία μας να κάψουμε πάνω από 700 δις € (τιμές ακινήτων, χρηματιστήριο, διαφυγόντα κέρδη, κατάρρευση επιχειρήσεων, πτώση ΑΕΠ κλπ.), για να λάβουμε (εκλιπαρώντας!) μέχρι στιγμής 130 δις € δάνεια για την ανακύκλωση των χρεών μας, θυσιάζοντας παράλληλα την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, την ελευθερία και την εθνική μας κυριαρχία, είναι πολύ δύσκολο να αυτοχαρακτηριστούμε - πόσο μάλλον να χαρακτηρίσουμε όλους όσους μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν"


Τα γεωγραφικά στοιχεία που αναφέρει δε θα τα συζητήσω αφού είναι εύκολα επαληθεύσιμα (ή μη). Κατ’αρχάς θα ασχοληθώ με την παραγωγή μεταλλευμάτων, οπού τα νούμερα είναι αρκετά συζητήσιμα.
- Μπετονίτης [1] 3οι, 1,100,000 τόνοι.
- Λευκόλιθος [2] 10οι, 325000 τόνοι.
- Περλίτη [3] 1oι, 525,000 τόνοι.
- Υδρομαγνησίτη [4] 1οι και μοναδικοί!
- Βωξίτη [5] 1oι στην ΕΕ, 11οι στον κόσμο.
- Χρωμίτη [6] 2οι στην ΕΕ, 22οι στον κόσμο.
- Ψευδάργυρο [7] 4oι στην ΕΕ, 29οι στον κόσμο
- Αλουμίνα [8] 5οι στην ΕΕ, 17οι στον κόσμο.
- Για το νικέλιο δεν μπόρεσα να βρω κατάταξη και συγκεκριμένα στοιχεία. Απλά είμαστε στους σημαντικούς παραγωγούς παγκοσμίως, αλλά όχι ο μεγαλύτερος [9].

Όσο αναφορά για την ελληνική διασπορά και το εκπαιδευτικό μας επίπεδο. Ο συνολικός Ελληνισμός είναι όντως περί τα 17 εκατομμύρια [10]. Το εκπαιδευτικό επίπεδο του Έλληνα κατατάσσεται στα υψηλότερα του κόσμου, αφού η συμμετοχή μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στην κορυφή μαζί με Ν. Κορέα, Φιλανδία, ΗΠΑ, Καναδά και Σλοβενία [11]. Βέβαια το εκπαιδευτικό μας σύστημα υποφέρει από άλλα προβλήματα που δεν είναι της παρούσης να σχολιασθούν.

Τα στοιχεία για τον τουρισμό ανταποκρίνονται στην αλήθεια και μάλιστα η εκτίμηση των τουριστών ανά έτος είναι κατά 1,5 εκατομμύριο μεγαλύτερη από αυτή του κειμένου [12], δηλ. 17 εκ. Τα υπόλοιπα περί ομορφιάς ως Έλληνας δεν μπορώ να εκφέρω αντικειμενική άποψη. Επίσης η σύγκριση των νησιών με την βιομηχανία είναι αυθαίρετος, αλλά πρέπει να παραθέσουμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία αναλογεί στο 15% του ΑΕΠ.

Τα ελληνικά ναυπηγεία είναι όντως σημαντικά σε μέγεθος, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σε φθίνουσα πορεία. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ιδιωτικοποιηθεί, π.χ. το ναυπηγείο Σκαραμαγκά ανήκει κατά τα ¾ σε Αραβικά συμφέροντα κ το υπόλοιπο στην ThyssenKrupp. Η αναφορές στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία είναι σχετικές και χωρίς ακριβή νούμερα. Για την συγκεκριμένη θεματολογία θα πρότεινα ένα ενδιαφέρον άρθρο που αφορά την προσπάθειες για ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία [13].


Η ελληνική ναυτιλία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την οικονομία μας. Όντως η θέση μας παγκοσμίως είναι στην κορυφή και συγκεκριμένα είμαστε πρώτοι [14]. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν γύρω στα 4000 πλοία, που μόνο το ¼ φέρει ελληνική σημαία [15]. Βέβαια ποια είναι η συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία είναι μια μεγάλη συζήτηση.


Όσο αναφορά τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού σε σχέση με της χώρες του ΝΑΤΟ υπάρχει πρόβλημα. Π.χ. το Ναυτικό μας κατατάσσεται 17ο στην σχετική λίστα [16] και δεν μπορώ να εξηγήσω από που προκύπτει το δεύτερο καλύτερο. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τη Αεροπορία μας αφού είμαστε 29οι στην παγκόσμιο κατάταξη όσο αναφορά το σύνολο του στόλου [17]. Η Τουρκία και στους 2 τομείς υπερτερεί σε νούμερα.

Το άρθρο δεν παραλείπει να αναφερθεί στον πλούτο της χώρας σε υδρογονάνθρακες. Εδώ θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού η γεωπολιτική σπέκουλα προσφέρει αφειδώς νούμερα. Θα περιοριστώ μόνο στη έκθεση την Deutsche Bank. Σε 427 δισ. Ευρώ αποτιμά τα αποθέματα υδρογονανθράκων, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος η γερμανική κεντρική τράπεζα. Το καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 214 δισ. Ευρώ από τους Γερμανούς της Deutsche Bank ή αλλιώς 107% του ΑΕΠ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα παραπάνω νούμερα είναι εκτιμήσεις. Επίσης, αυτές οι αναφορές έχουν να κάνουν και με την οικονομική σπέκουλα, αφού η εν λόγω τράπεζα μπορεί να έχει δικά της συμφέροντα όπως τίτλους "ελληνικών υδρογονανθράκων" (όπου παρόμοια δημοσιεύματα θα ανέβαζαν την τιμή των αντίστοιχων ομολόγων).

Ανάλογα ισχύουν και για τον ελληνικό χρυσό. Δημοσιεύματα του διεθνή τύπου αναφέρουν την Ελλάδο ως ΕλΝτοράντο και συγκεκριμένα ότι ως το 2016 θα είμαστε πρώτοι σε παραγωγή χρυσού! Το θέμα είναι (ι) να επιβιώσει ο Λαός μέχρι τότε και (ιι) ποιοι θα κατέχουν αυτά τα κοιτάσματα.

Αν και όπως είδαμε τα νούμερα αποκλίνουν κάποιες φορές από την αλήθεια, το κεντρικό νόημα του άρθρου είναι σωστό. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα με σημαντικότατη γεωπολιτική θέση. Το πρόβλημα έγκειται στον δωσιλογισμό και την διαφθορά της πολιτικής ελίτ, αλλά και στην απουσία πολιτικής χειραφέτησης του ελληνικού Λαού. Ας ελπίσουμε ότι τα δεινά που περνά ο Έλληνας θα λειτουργήσουν προς την αφύπνισή του και όχι την αποδοχή της μοίρας του.


Σημείωση: Ακριβέστερα ή διαφορετικά στοιχεία είναι καλοδεχούμενα. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου